Akrep İnsanı Sokar mı?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/bocekilaclamaistanbul.net/httpdocs/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

Akrep İnsanı Sokar mı?

Örümceğimsiler sınıfından bir hayvan olan akrep insanı sokar mı diye sorulan bir sorunun yanıtı evettir ve üstelik tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Örümcek, çıyan türü hayvanlar arasında olan akrep insanı sokar mı veya soktuğu zaman neler yapılması gerekir türü soruların yanıtlarını bilmek bazen hayat bile kurtarabilir. Ağır çekilmiş akrep sokmasını gösteren videoları internette izleyebilir, ısırdığı zaman neler olduğunu görebilirsiniz.

Doğada 1700’ün üzerinde akrep çeşidi olduğu biliniyor. Bunların en az 50 tanesi zehirli türden ve bu çeşitlerin yarısı da soktukları zaman insanı ölüme sürükleyebilir. Ülkemizde akrep çeşitleri içinden yaklaşık 20 tanesi görülüyor ve sekiz kadar türü de zehirli. Kara akrep ve sarı akrep olarak bilinen türler hayatı en çok tehdit ediyor. Özellikle altı yaş altı çocuklar akrep sokmalarında ölüyorlar.

Akrep Sokmasında Yapılması Gerekenler

Şiddetli ağrı, yanma, uyuşma, karıncalanma ile başlayan belirtiler zehir durumuna göre ağızda köpüklenme, kas seğirmesi, kusma, tansiyon düşüklüğü gibi aşamalarla büyüyebilir. Yapılacak ilk şey yaranın bol su ve sabunla yıkanması ve buz koyulmasıdır. Ama akrep sokması sonrası alınacak önlemler konusunda en önemli husus vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna hastayı ulaştırmaktır. Yarayı kanatmaya veya turnike yaparak kanamayı durdurmaya çalışmayın. Isırılan bölge ile oynamayın ve üzerine amonyak sürmeyi de denemeyin. Isırılan yeri kalp seviyesinden aşağıda tutmak faydalıdır.

Hastanelerdeki akrep serumları sokmalara karşı kullanılır. Fakat bu serumların ciddi yan etkileri de vardır. Bu yüzden ancak ağır seyreden vakalarda uygulanması tercih edilir. (Örneğin hasta daha önce bu serumdan almışsa yeniden verilmez ve gene hasta son beş yıl içinde tetanoz aşısı olmamışsa serum uygulanabilir.)

Akrep Sokmalarını Engellemek İçin Neler Yapılmalı?

Kendini tehlikede hissettiği anda sokan hayvan olan akrep türleri genellikle sıcak ve gölgelik yerlerde, kuytu ve nemli bölgelerde, çalı içlerinde, ağaç altlarında yaşarlar. Bu yüzden pikniğe gittiğinizde çıplak ayakla dolaşmayın. Bahçelerde çalışırken dikkatli olun, mümkünde eldiven giyin. Kırlık ve bahçelik sahalarda yaşıyorsanız pencerelerinize tel takın. Evinizde akrep çıkarsa yapılacak en iyi şey sağlam bir ilaçlamadır.

Bir önceki yazımız olan En İyi İlaç Firması Farkı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Leave a Reply